Când nu suntem deschiși să auzim opiniile altora sau să împărtășim opiniile noastre, riscăm să ne limităm potențialul din cauza faptului că ratăm oportunitațile de a învăța și de a ne îmbunătății anumite aspecte comportamentale.

Citește mai mult
2 min de citit

Care ar fi câteva argumente ce susțin o strategie de investiție în învățarea continua și propria dezvoltare profesionala? Când ne cunoaștem pe noi înșine, ce valori, preferințe, înclinații și abilitați naturale avem, putem folosi această busolă în alegerile noastre de carieră. Cu cât antrenezi mai multe competențe, cu atât devii mai încrezător în propriile forțe, faci alegeri mai îndrăznețe, ai obiective mai ambițioase.

Citește mai mult
1 min de citit

Un manager cu mentalitate de creștere este 'orientat către sine', ‘orientat către oameni’ și ‘orientat spre viitor’. Promovează un mediu de învățare continuă, în cazul în care oamenii se simt liberi să exploreze, dar responsabili să performeze. Prețuiește potențialul oamenilor și le permite să simtă că aduc valoare-adăugată prin ceea ce fac și prin ceea ce sunt. Cum ar putea operaționaliza un manager conceptul de Growth Mindset?

Citește mai mult
2 min de citit

Contribuția cea mai valoroasă pe care o poate avea un manager este dincolo de a avea răspuns la orice problemă, ci în a-și cunoaște echipa, în a înțelege contribuția unică pe care o poate avea fiecare om și a le valoriza la momentul oportun.

Citește mai mult
1 min de citit

Când ești manager, feedback-ul devine mai mult decât o nevoie, devine o acțiune necesară. Cu toate acestea, se întâmplă uneori să fii dezamăgit când afli că eforturile tale nu răspund așteptărilor echipei. Care ar putea fi unele dintre ipotezele acestei probleme?

Citește mai mult
2 min de citit

n context organizațional, regăsim toate aceste comportamente „problematice” care practic își au rădăcina în sentimentul de apartenență, adică în nevoia de a te simți diferit, de a ști care e locul tău și de a avea o poziție clară în colectivitate. În orice echipă, la orice moment dat, putem vedea mai multe astfel de comportamente puse în joc, în funcție de dinamica relației dintre manager și oamenii săi, fiecare aducând în ecuație variabilele proprii de personalitate, mentalitate, scop și comportament.

Citește mai mult
2 min de citit

Avem în noi o nevoie de a ține lucrurile sub control. Cum realitatea externă vă continua să rămână dincolo de controlul nostru, ceea ce putem și ar trebui să facem este să dobândim controlul asupra realității noastre interioare, asupra modului în care percepem și ne raportăm la situațiile prin care trecem. A fi în control necesită o stare de echilibru interior care îți permite să acționezi dintr-o zonă de energie pozitivă.

Citește mai mult
1 min de citit

În cultura japoneza găsim un principiu diferit de abordare a deciziilor strategice. Punctul de pornire este "înțelegerea problemei". Calitatea acestui exercițiu are o importanță fundamentală pentru că susține următorul pas - "formularea întrebării-cheie": Este o decizie necesară? Dacă da, despre ce este, de fapt, această decizie?

Citește mai mult
1 min de citit

Celor mai mulți dintre noi nu le este foarte la îndemâna să ofere sau chiar să primească feedback. Ca urmare, unii dintre noi adoptă o strategie de evitare și decid să nu își dea nici o șansă , spunându-și "nu pot face asta ". Sunt însă oameni care aleg să îl vadă ca pe un "obiectiv ambițios" (stretch goal). Un obiectiv care îi inspiră și îi motivează și pe care îl văd realizabil cu o investiție corectă de timp și de efort. Un „stretch goal” este diferit de un obiectiv standard pentru că are „suflet”, înseamnă ceva pentru tine, ceva suficient de important pentru a te face să acționezi cu credința că poți reuși. Poate că nu vei reuși să îl atingi în totalitate, dar cu siguranță vei reuși să obții (cel puțin cu 1%) rezultate mai bune, în încercarea de a-l atinge.

Citește mai mult
1 min de citit

“Prefer să fiu complet (întreg), decât să fiu bun (perfect).” Carl Jung spunea că omul este un ‘întreg’ făcut dintr-un amestec de lumină și umbră. În umbră e locul în care omul pune toate imperfecțiunile sale : ceea dorește să ascundă, ceea ce îl rușinează, ceea ce nu îi place la sine. Când ești manager, nu trebuie să fii 'perfect'. Echipa ta nu are nevoie de un super-erou decât în măsura în care super-puterea ta este acea de a le valida sau întări sentimentul propriei valori.

Citește mai mult
1 min de citit

Una dintre nevoile psihologice de bază ale omului este ‘nevoia de recunoaștere’ sau de ‘stroke’, cum spune Erik Berne, prin care înțelege „orice act care implică recunoaşterea celuilalt”. Fiecare dintre noi își dorește validare și feedback de la cei din jur. Când nu ne simțim văzuti, vom vrea să ne protejăm de durerea indusă de lipsa de recunoaștere și vom alege să nu ne mai pese. Resurse importante de energie, ingeniozitate și creativitate rămân neinvestite, se risipesc. Care e investiția necesară pentru a avea o echipă de oameni inspirați și implicați?

Citește mai mult
1 min de citit

În lumea de business, putem să ne gândim la dirijor ca fiind echivalentul muzical al managerului unei echipe. Cum poate un manager să conducă un grup de oameni pentru a “începe cu toții în același timp și a rămâne împreună” … adică pentru a fi o echipă puternică? Care ar fi bagheta lui aur?

Citește mai mult
2 min de citit

Un manager bun trebuie să se poată conecta la energia echipei, să simtă când e nevoie să schimbe ritmul, adaptându-i intensitatea la nevoile și potențialul fiecărui om … Un scurt sumar de bune-practici de lucru cu oamenii, e bine sa fie mereu la indemana oricarui manager de echipa.

Citește mai mult
1 min de citit

Procesul de management al performanței există în cele mai multe companii și se insistă mult pe importanța comunicarii și a feedback-ului, dar rezultatele nu par a fi pe măsura așteptărilor. Oare de ce?

Citește mai mult
1 min de citit

Turnoverul voluntar are un impact negativ asupra moralului angajaților, productivității și profitului companiei. Recrutarea și formarea unui nou angajat necesită timp și bani.

Citește mai mult
2 min de citit

Zilele acestea se vorbește mult despre Agile ca si nouă metodologie, structură organizatională, mindset și mod de lucru (Way-of-Working). Există companii care au făcut deja pasul și au adoptat Agile WoW, avand acum un nou ecosistem de ‘tribes’, ‘squads’, ‘chapters’, ‘product owners’,‘ agile coach’ ... un vocabular complet nou care necesită o abordare complet nouă.

Citește mai mult
1 min de citit