1 min de citit

Celor  mai mulți dintre noi nu le este foarte la îndemâna să ofere sau chiar să primească feedback. 

Ca urmare, adesea adoptăm o strategie de evitare și decidem să nu ne dăm nici o șansă , spunându-ne "nu pot face asta ". 

Sunt însă oameni care aleg să îl vadă ca pe un "obiectiv ambițios" (stretch goal). Un obiectiv care îi inspiră și îi motivează și pe care îl văd realizabil cu o investiție corectă de timp și de efort. 

Un „stretch goal” este diferit de un obiectiv standard pentru că are „suflet”, înseamnă ceva pentru tine, ceva suficient de important pentru a te face să acționezi cu credința că poți reuși. Poate că nu vei reuși să îl atingi în totalitate, dar cu siguranță vei reuși să obții (cel puțin cu 1%) rezultate mai bune, în încercarea de a-l atinge.

Atunci când conduci o echipă, a oferi și a solicita feedback ar putea să devină un “stretch goal”, un obiectiv aspirational pe care să îl exersezi cu încăpățânare. 

La nivel de echipă, feedbackul însemnă mai mult decât un “flux de cuvinte”, este și un ”flux de acțiuni și intenții” legat de felul în care oamenii se oferă să ajute fără a fi rugați, cum își fac timp unul pentru celălalt, cum comunică și cum invită la contribuție și împărtășesc informații, cum acceptă să fie vulnerabili, cum își dau voie să facă greșeli și apoi să învețe din ele, etc. A conduce o echipă se traduce așadar prin a ști să provoci  oamenii să fie împreună și să crească împreună.

 La nivel personal, a atinge un ‘strech goal’ necesită perseverență. Nu îți lăsa vocea critică să te distragă de la rutina ta - încrederea va veni odată ce vei continua să practici feedbackul. Nu aștepta până când te vei simțiț "pregătit" – fă-o, oferind de fiecare dată ‘tot ce poți’ mai mult ],

Nu trebuie să fii perfect; permite-ți să fii vulnerabil, astfel încât echipa ta să poată să învețe să fie vulnerabilă – și astfel,  să îndrăznească să acționeze, să creeze, să inoveze (să nu se teamă de eșec, să îndrăznească să iasă din zona de confort). 

Conducerea unei echipe înseamnă să poți să creezi un spațiu sigur în care oamenii să aibă curajul de a spune ce gândesc, să facă un pas înainte și să îndrăznească să atingă cel mai îndrăzneț obiectiv, în ciuda oricărui risc de a nu reuși.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.