1 min de citit

Toți ne naștem cu nevoia fundamentală de a ne conecta și de a simți că suntem acceptați de cei din jur. Aceasta nevoie este atât de adâncă încât, teama de a nu fi acceptați așa cum suntem cu adevărat, naște în noi tot felul de anxietăți și angoase și ne determină să ne construim (conștient sau nu) tot felul de ‘strategii de supraviețuire’. 

Paradoxal, deși avem nevoie să ne simțim conectați cu alții, adesea strategia pe care o adoptăm este acea de a ne închide în noi, de a ne ascunde în spatele unei măști, ceea ce practic ne aduce în poziția de a nu ne putea conecta autentic și real cu ceilalți. 

Interesant este faptul că suntem inspirați de oameni care reușesc să fie autentici, să își recunoască limitările sau chiar greșelile, să se arate așa cum sunt. Acești oameni pot fi contagioși. Din fericire pentru noi. Pentru că e șansă ta că, odată molipsit, să iți propui să te schimbi și să renunți (tot mai des) la mască. Sentimentul de eliberare pe care îl vei trai ar putea să iți placa atât de tare încât să vrei să îl retrăiești, să îl amplifici. Că atunci când organismul devine dependent de endorfina primită când faci sport și nu mai poți renunța la antrenamentul regulat. 

Un grup de oameni devine o echipă doar atunci când există conectare, atunci când relațiile dintre membrii echipei se bazează pe un contract psihologic care le permite să fie autentici și să își exprime vulnerabilitatea. 

Când cineva spune ‘scuze, am greșit’ sau ‘nu știu’ sau ‘nu am înțeles’, acest gest îi încurajeaza pe ceilalți să se deschidă, îi face mai dornici să contribuie și să se implice (fară teama că vor greși și vor fi judecați). În final, întreagă dinamica a echipei vă fi influențată pozitiv. 

Iar o echipa implicată, este o echipă care învață, inovează și performează.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.