2 min de citit

Acum mai bine de 2700 de ani, primul dirijor cunoscut din istorie, Pherekydes din Patras,  reușea să conducă un grup de muziceni astfel încât să „înceapă cu toții în același timp” și „să rămână împreună”, prin deplasarea unui “băț de aur, în sus și în jos, cu mișcări egale”. 

În lumea de business, putem să ne gândim la dirijor ca fiind echivalentul muzical al managerului unei echipe. 

Cum poate un manager să conducă un grup de oameni pentru a “începe cu toții în același timp și a rămâne împreună” … adică pentru a fi o echipă puternică? 

Care ar fi bagheta lui aur?  

Un manager bun, asemenea unui dirijor, trebuie să ajungă să se poată conecta la energia  oamenilor și a echipei, să sesizeze firele din care se țese interacțiunea de grup, să simtă când e nevoie să schimbe ritmul, să știe cum să facă trecerea de la ‘andante’ la ‘allegro’  sau chiar ‘allegrissimo’, alternând și adaptând intensitatea ritmului la nevoile și potențialul fiecărui om … 

Cel mai important liant este comunicarea, căci ea adresează două dimensiuni esențiale: nevoia oamenilor de a fi văzuți (efort, rezultate, impact) și nevoia oamenilor de a se simți conectați (empatie, suport, încurajare). 

Comunicarea devine un ingredient esențial în realitatea actuală, un context fară precedent căruia echipa trebuie să îi facă față printr-un efort de adaptare conștient și continuu. 

Fiecare membru al echipei este provocat și experimentează diferit această perioadă. 

Starea emoțională a oamenilor se schimbă de la o zi la alta: pentru unii e dificil să lucreze de acasă, pentru alții e motivant, unii resimt puternic negativ izolarea socială, alții se bucură de un mai bun echilibru în viața personală, unii se luptă cu stresul sau anxietatea, în timp ce alții se bucură să învețe lucruri noi, s.a.m.d.

În această realitate, devine esențial ca managerul să cunoască și să încerce să se conecteze la realitatea fiecărui om din echipă, pentru ca apoi să ‘dirijeze’ cu îndemânare și să facă echipa să performeze.   Un manager jonglează pe de o parte cu prioritățile de business în continuă transformare și adaptare la un context economic ambiguu și volatil, iar pe de altă parte cu prioritățile de echipă. Unele echipe lucrează remote, altele în model hibrid sau de la birou. Indiferent de cum e organizată activitatea, managerul trebuie să comunice cu echipa, pentru a stabili un nou ritm de colaborare și a definii noi parametrii de performanță (individuală și de echipă), în baza unei  ajustări dinamice a obiectivelor de business. 

În această perioadă, conectarea nu se poate limita la întâlnirile săptămânale, la birou sau online, sau la discuțiile de evaluare trimestrială, ci se obține prin comunicare și dialog continuu, axate pe înțelegerea nevoilor reale, a problemelor și a provocărilor - de business și personale, pe (a oferi și a primi) feedback, și pe recunoașterea efortului și rezultatelor (individuale și de echipă). 

Responsabilitatea de a iniția un dialog și a avea o conversație constructivă, nu aparține exclusiv managerului. Delegarea exclusiv către manager a inițierii dialogului este o abordare riscantă, frustrantă și neproductivă. Așteptarea că managerul să fie mereu la curent cu agenda noastră de lucru este nerealistă.

Când ne desfășuram activitatea (integral sau parțial) din afara biroului, este posibil să apară uneori sentimentul de a fi ’out of the radar’, nesiguri că efortul și contribuția noastră sunt (re)cunoscute de către manager. 

Prin urmare, e necesar să căutam modalitatea optimă de a discuta despre activitatea noastră și rezultatele obținute, de a cere feedback sau suport. Nu trebuie să subestimăm valoarea de a fi expliciți cu privire la munca pe care o facem și de a îi ajuta să ne vadă valoarea. 

Mai mult că înainte, performanța oamenilor va fi evaluată nu doar în baza rezultatelor obținute, ci și prin prisma efortului depus. Ori, pentru a fi în măsură să cuantifice și apoi să evalueze efortul depus, managerul trebuie să fie permanent conectat cu oamenii. Într-un scenariu în care efortul depus e în raport invers proporțional cu rezultatele de business (datorită contextului economic actual), dialogul continuu asigură posibilitatea gestionării din timp a așteptărilor și găsirii unor abordări constructive. 

Lipsa de comunicare contribuie la exagerbarea unor emoții (déjà induse de noul context): nesiguranță, anxietate, teamă, incertitudine, insecuritate, frustrare ... care au efecte corozive și care sunt mult mai greu de înlăturat decât de prevenit. Mai mult decât atât, lipsa de comunicare duce la lipsa de conectare, la detașarea emoțională a oamenilor - nu se mai implică, nu le mai pasă de rezultate, nu mai contribuie la performanță. 

Scena actuală ne poate oferi prilejul de a ne înfrunta limitele, de a învață ceva nou, de a ne dezvolta anumite aptitudini sau folosi anumite talente, găsind astfel moduri noi de contribui și de a face diferența în activitatea noastră curentă. 

Îndemnul meu este de a alege să vedem dincolo de dificultăți și de a le tranforma în resurse de auto-depășire și creștere. 

Unui manager, scena actuală îi oferă ocazia de a își etala sau poate chiar rafina stilul de management, și de a se folosi de “bățul de aur” pentru a descoperi noi valențe ale partiturii, de a potența talentul "instrumentiștilor" și de a le insufla încredere în valoarea lor. E o ocazie de a deveni un dirijor mai versatil al unei echipe mai puternice (reziliențe și adaptabile).


Articol publicat in revista Manager Express: https://www.managerexpress.ro/idei-resurse/cum-poti-ajunge-la-performanta-prin-comunicare-si-conectare.html/2

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.