2 min de citit

Conceptul de „growth mindset” introdus de psihologul american Carol Dweck a atras multă atenție în ultima vreme.

Rezonăm cu ideea că adoptarea unei mentalități de creștere ne poate face mai susceptibili de a reuși, ca urmare a faptului că acționăm pe baza credinței că talentele și capacitățile noastre pot fi îmbunătățite în timp. 

O astfel de mentalitate pare a fi cheia succesului în realitatea noastră VUCA: focusul pe auto-îmbunătățire și tratarea problemelor ca și oportunități de creștere (mai degrabă decât semne ale unor abilități inadecvate sau absente), ne vă face mai probabil să persistăm în fața provocărilor și a dificultăților. 

Cum ar putea operaționaliza un manager conceptul de GROWTH Mindset? 

  • Găseste și înțelege potențialul și disponibilitatea oamenilor de a adăuga valoare prin munca lor. Rămane un model al valorilor pe care vrea să le promoveze. Acționează pentru a le proteja.
  • Optează pentru a rămane deschis la idei și modalități noi de acțiune pentru că oamenii să nu se limiteze la a răspunde așteptărilor proprii, ci să dea tot ce au mai bun. Atunci când oamenii acționează numai pentru aprobarea managerului, este posibil să nu își utilizeze întregul potențial. 
  • WoW! Este în permanență conectat cu sine, se cunoaște pe sine, caută să înțeleaga impactul experiențelor prin care trece asupra felului în care simte, gândește și acționează. Mai mult, nu îi e teamă să recunoască atunci când a greșit sau s-a simțit depășit / copleșit de o situație. Fiind autentic, va câștiga încrederea oamenilor. 
  • Tine ca echipa să învețe din succese, dar și din greșeli. Încurajeaza oamenii să vadă oportunitatea din spatele problemelor sau a eșecurilor. Ce soluții noi vedem acum? Cum poate acest eșec să fie o șansă de a crea ceva mai valoros? Ce cunoștințe noi am putut obține astfel, care altfel nu ar fi fost posibile? 
  • Hrănește un spatiu plin de curiozitate și ingeniozitate pentru că oamenii să simtă că li se oferă încredere și sunt împuterniciți să facă lucrurile să se întâmple.


Un manager cu 'growth mindset' este  ‘orientat către sine’, ‘orientat către oameni’ și  ‘orientat spre viitor’ 

Caută să se cunoască pe sine și să fie un model pentru cei din jurul său. Prețuiește potențialul oamenilor și le permite să simtă că aduc valoare-adăugată prin ceea ce fac și prin ceea ce sunt.
Promovează un mediu de învățare continuă, în cazul în care oamenii se simt liberi să exploreze, dar responsabili să performeze. 


Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.