1 min de citit

<Pentru a deschide un lacăt, nu e nevoie să ști cum funcționează, e suficient să poți să găsești cheia potrivită.>  

Am citit la un moment dat aceste rânduri și le-am oferit mult timp de reflecție înainte de a le putea cuprinde și apoi interioriza. Inițial mintea mea a reușit să scoață la suprafață numai exemple de situații pentru care acest principiu nu se potrivea. Cum aș putea să rezolv o eroare, fară să înțeleg ce a cauzat-o? Cum pot depăși o problemă, dacă nu știu de ce a apărut? 

Apoi, mergând pe firul propriului meu exemplu, mi-am dat seama că identificarea și înțelegerea cauzei erorii sau a problemei, nu vor fi în sine o garanție a faptului că voi reuși să găsesc soluția de rezolvare. Deci, mai devreme sau mai târziu, e nevoie de cheia de la lacăt. 

Acest principiu este valoros în special în practica managerială. Contribuția cea mai valoroasă pe care o poate avea un manager este dincolo de a avea răspuns la orice problemă, ci în a-și cunoaște echipa, în a înțelege contribuția unică pe care o poate avea fiecare om și a le valoriza la momentul oportun. 

Când echipa se confruntă cu o situație-problemă, adesea suntem tentați să ne lansăm în super-discuții și supra-analize. Căutam cauzele, greșelile și vinovații, ceea ce conduce la tensiune, teamă, rușine și resentimente pentru toți cei implicați. 

Această atmosferă nu poate susține entuziasmul și implicarea necesare pentru rezolvarea problemei. Oamenii vor acționa de teama unor consecințe negative (și probabil vor găsi soluții care să rezolve problema). 

Care este însă costul plătit? Câte idei nu vor ajunge să prindă viață? Câte propuneri vor rămâne nerostite? Ce oportunități ramân neexplorate?

Oare cât de departe ar putea să ajungă echipa dacă s-ar implica în proces cu interes și curiozitate, cu entuziasm și creativitate, știind că le este permis să încerce, să riște, să învețe încercând. 

Rolul tău, ca manager, este să creezi acest spațiu, să susții acest proces. 

Trebuie să înțelegi că echipa ta este cheia.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.