1 min de citit

Un manager primește sesizări repetate cu privire la comportamentul unui om din echipa lui, a cărui atitudine ofensivă și limbaj agresiv a condus la unele situații tensionate cu colegii. Situația îi displace total și e hotărât să ia atitudine. 

Cum ar putea proceda? 

Poate să îi trimită un avertisment pe mail. Prin această abordare, el arată că a pus eticheta de ‚inacceptabil’. Nu există feedback, progres sau proces de învățare. Caz rezolvat. Slabe șanse de schimbare a comportamentului. 

Sau ... își construiește în sinea lui o poveste în care face necesară o confruntare: „Este neacceptabilă această atitudine. Denotă lipsă de respect față de colegi, dar mai ales față de mine, că mă pune într-o astfel de situație. De ce trebuie să îmi fie mie rușine că primesc atenționări despre oamenii mei?” Alege să îi țină o predică moralizatoare. Fară invitația la dialog, fară să existe feedback sau un proces de învățare. Caz rezolvat. Cel mai probabil nu se va schimba nimic. 

Este o oportunitate de învățare ratată pentru amândoi. 

De ce alege aceaste abordări? Pentru că îi e mai ușor sau mai la îndemăna să își gestioneze (sau să își accepte) furia, decât vulnerabilitatea

Ca manager, știe că e responsabilitatea lui să ‘adreseze’ această situație, și asta înseamnă că trebuie să iasă din zona de confort … să devină vulnerabil. 

Pentru că o discuție față-în-față este implicit un demers imprevizbil și inconfortabil. Este o acțiune cu risc asociat, căci nu știi încotro o să evolueze conversația ... te expui afectiv, poți chiar să ai momente în care să nu știi cum să reactionezj, poți să nu ai dreptate în ceea ce spui, poți să fii învinovățit, etc 

Recomandare: 

Atunci când vorbim cu oamenii despre ei înșiși, despre ceea ce fac bine și ceea ce ar putea să facă și mai bine, ei nu se vor îndoi de valoarea muncii lor. In plus, le vom oferi implicit o dovadă a faptului că noua ne pasă.

Iar acest ‘parteneriat psihologic’ stă la baza implicării, creativității și productivității.

Alege dialogul!

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.