1 min de citit

Când am lansat o nouă ediție a unui program de mentorat intern, s-a evidențiat în mod deosebit unul dintre managerii seniori, care devenise opțiunea No1 de Mentor pentru cei mai mulți dintre Mentee-ii ce intrau în program. 

Dincolo de experiența versatilă și filosofia lui de business, aflasem de la foștii săi ‘discipoli’ că secretul popularității sale de Mentor consta în lecțiile valoroase pe care le transmitea și care le aduseseră succesul Mentee-lor săi:

Lectia1

Construiește-ți agenda de lucru pornind de la ce e cel mai important. Succesul nu aparține celui care e cel mai ocupat, ci celui care rezolvă ce e cel mai important.

Lectia 2

Orice problemă, oricât de dificilă, ascunde în ea o oportunitate. Fă un pas în spate și încearcă să înțelegi ce are să îți ofere. Ce a venit să te învețe? Cum poți să o transformi în ceva util pentru tine sau pentru alții?    

Lectia 3

Cere sfaturi și recomandări, nu opinii sau păreri, atunci când ai nevoie să auzi și un alt punct de vedere. În felul acesta, transmiți invitația de a privi împreună problema din fața voastră.  Când ceri un sfat, faci apel la dorința sau dispoziția celuilalt de a se implica și a te ajuta. Când ceri o părere, inviți la introspecție și vei primi un răspuns gândit din propria sa perspectivă.


Mentoratul deshide un spațiu de explorare și de învățare bazat pe conectare reală și comunicare deschisă. 

Mentee-ul aduce în acest spațiu curiozitate și vulnerabilitate în egala măsură cu Mentorul. 

Ei co-crează oportunități de învățare: mentorul învață din întrebările mentee-ului, care îi deschid noi perspective și insight-uri; în egala măsură, Mentee-ul învață din lecțiile Mentorului său, sărind etape și evitând greșeli. 

Gradul de implicare și de interacțiune a celor doi parteneri are impact direct asupra succesului obținut. 

O relație de mentorat este o formulă de creștere “2 în 1” pentru că ea oferă un cadru de autodezvoltare atât pentru Mentor cât și pentru Mentee.

Mentoratul este formula-minune de dezvoltare, dar și de motivare și retenție pentru oamenii valoroși pe care se bazează echipa ta.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.