1 min de citit

Manager în prag de burnout. 

Agenda lui e întinsă la maxim. Mai mult, de 6 luni a preluat o activitate de raportare care anterior era gestionată într-un alt department. A decis să păstreze această raportare în agenda proprie, pentru că mica să echipă  este deja întinsă la maxim. Însă atenția la detaliu și formulele în excel nu au fost niciodată punctele sale forte, așa încât efortul pe care trebuie să îl depună este cel puțin dublu. 

Ce face situația și mai dificilă este faptul că termenele de livrare a raporatelor (către ownerul anterior) sunt cel mai adesea neprevăzute și foarte scurte. Necesită a fi tratate cu prioritate zero, indiferent de ce alte urgențe are în agendă. Frustrarea crește cu fiecare zi care trece. 

A deschis timid subiectul cu omologul său, însă a primit un răspuns așteptat – așa vin ‘de mai sus’. 

Nu știe cât mai poate continua așa. În sinea lui, a luat deja decizia să renunțe. 

Care ar fi niște posibile opțiuni de luat în considerare anterior unei decizii finale? 

1. În loc să lase frustrarea să crească cu fiecare nou episod, ar putea alege să vorbească cu managerul lui, acceptând să își confrunte rușinea și teama și să recunoască că are dificultăți. A recunoaște că are nevoie de timp și sprijin pentru a își îmbunătățîi cunoștințele tehnice de raportare (pentru a putea gestiona mai eficient această activitate) nu îi știrbește nivelul de competență, ci pune în joc curajul și autenticitatea - valori de apreciat la un manager. 

2. O altă opțiune ar fi o discuție tranșantă cu omologul său cu privire la re-negocierea termenelor de livrare - prin regândirea fluxului de comunicare sau a procesului de lucru efectiv. Stabilirea unor limite clare & sănătoase presupune curajul unei conversații incomode, însă puse în practică, ele îi vor permite să își respecte angajamentele față de toți stakeholderii și, mai mult, să arate că își tratează cu respect munca și nevoile proprii. 

3. Totodată, managerul ar putea să se întrebe în ce fel acest context poate deveni o oportunitate de a crea mai mult impact pentru sine și pentru echipa sa. Arătând deschidere de a discuta cu echipa contextul dificil prin care trec, de a recunoaște că nu cunoaște răspunsul la toate problemele și că are dificultăți proprii, de a le cere să se implice pentru a găși soluții împreună, poate fi benefic pentru toți cei implicați. 

Studiile au demonstrat că, într-o echipă, disponibilitatea de a cere ajutor și de a te arăta vulnerbil e percepută că un act de curaj, inspirând și conectând oamenii. 

Recomandare: 

Înainte de a trece la acțiune, asigură-te că ai analizat contextul din mai multe perspective. Discută cu mentorul tău sau cu un coach, căci deschizându-ți inima și mintea, vei găsi calea cea mai potrivită de urmat.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.