1 min de citit

Un proiect greu, cu miză mare. Echipa e turată la maxim și în curând se fac două luni de când lucrează contra-cronometru. 

Primul test – prezentarea conceptului către echipa de management. 

Totul decurge bine, conceptul și direcția sunt validate, însă se dorește devansarea termenului de livrare agreat cu patru săptămâni. Managerul ezită, știe ce efort presupune noul deadline, însă decide să îl accepte.

Echipa e descumpănită aflând noul deadline, însă se mobilizează și reușește să progreseze rapid. Apar tensiuni. Timpul e prea scurt pentru soluții perfecte. Soluția e funcțională, însă insuficient testată. În ziua intrării în producție, apare o eroare ce compromite lansarea.

Echipa e la pământ. După atâta efort, oamenilor le este greu să accepte că acesta e rezultatul muncii lor de atâtea luni . Apar tensiuni și se învinovățesc unii pe alții că nu au acordat destulă atenție fazei de testare.

Managerul poate să ignore starea de spirit a echipei și să ceară să se mobilizeze pentru a își relua urgent munca. Sau poate alege să caute vinovații și să condamne superficialitatea și lipsa de răspundere, aplicând măsuri dure.

Dacă însă va accepta că ambiția lui a fost cea care a creat premizele acestui eșec, agreând un termen imposibil de livrare a proiectului,  și o va  recunoaște în fața echipei, șansa ca echipa să depășească această criză este foarte mare. 

Dacă echipa îl va auzi spunând că dorința lui de a demonstra că ‘pot’ (și poate teama de a spune ‘nu’) l-a făcut să uite că datoria lui ar fi fost să facă un pas înapoi și să evalueze realist resursele echipei și să expună riscurile legate de avansarea termenului, apar șanse reale de a își recâștigă încrederea și respectul oamenilor.

Un act de curaj te transformă nu doar pe tine, ci îi va molipsi și pe cei din jurul tău. Într-o echipă, un act de curaj este o invitație la ‘autenticitate’ și schimbă modul în care oamenii se conectează unii cu alții. 

Recomandare

A fi manager nu înseamnă a fi perfect, ci autentic, capabil să te arăți vulnerabil în situațîi grele și să gestionezi eșecul că parte din procesul de învățare, investind încredere în tine și în cei din jurul tău.

Construiește o cultură care are ca valoare acceptarea vulnerabilității.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.