2 min de citit

Început de an. Rol managerial nou, companie noua, agendă de business cu obiective ambițioase și o echipă de oameni cu vechime în companie. Predecesorul său formase echipa în urma cu câțiva ani, având renumele unui manager exigent și experimentat.  

După discuțiile preliminare cu oamenii, managerul a înțeles, din atitudinea lor ezitantă și stilul de comunicare formal și reținut, că nu va avea o misiune ușoară. Când a întreaga echipă a început să lucreze remote, îngrijorarea lui s-a amplificat. Însă în același timp, s-a gândit că acest context, atât de nou pentru toată lumea, este momentul ideal pentru o nouă abordare. 

Care a fost planul său? 

Pe parcusul anului, prioritățile de business au fost în continuă transformare și au impus o ajustare dinamică a obiectivelor echipei. Ședințe săptămânale cu echipa pentru a discuta și agrea noi parametrii de performanță au devenit un ‘must’. Asta a ajutat oamenii să rămână conectați, să se calibreze între ei și să se alinieze cu așteptările sale. 

Comunicarea transparentă a fost liantul necesar pentru ca echipa să dobândească încredere și reziliență. 

La început a fost mai dificil, pentru că oamenii erau pasivi și așteptau de la manager să inițieze și să conducă discuția și să le spună ce au de făcut. Însă el a ales să delege către ei responsabilitatea de a construi agenda săptămânală, de a modera discuția și de a se asigura că ajung la decizii și puncte de acțiune. În câteva luni, rezultatele au început să se vadă și echipa a reușit să devină mult mai autonomă. 

În paralel, managerul a prioritizat în agenda săptămânală, ședințe individuale cu fiecare om din echipă. Inițial a fost necesar să deschidă el discuția cu întrebări pentru a îi cunoaște, a le înțelege motivația și planurile profesionale. 

S-a arătat în mod autentic interesat să cunoască contextul lor personal și să găsească soluții atunci când unii dintre ei, datorită contextului actual, au avut unele dificultăți sau chiar probleme familiale. Și-a propus să le ofere atenție, empatie și flexibilitate în a găsi soluții care să acomodeze nevoile lor. 

A optat pentru comunicare continuă în echipa și pe feedback în timp real pentru a compensa lipsa de proximitate, dar și volatilitatea contextului de business – care făcea necesar că informația să circule rapid și fluid.  Toți aveau nevoie să fie pe aceiași lungime de undă. 

 Încă de la bun început, managerul a susținut și încurajat echipa să devină autonomă, pentru a ajunge să poată acționa fără a fi mereu nevoie de intervenția sau decizia lui de acțiune. 

În plus, a comunicat clar care sunt așteptările sale cu privire la performanța individuală. 

În mod obișnuit, oamenii sunt evaluați în funcție de rezultate concrete și de competențe legate de rolul lor (funcționale). Însă contextul de muncă remote a adus în prim plan un set specific de competențe {1}, pe care managerul le-a discutat cu echipa și apoi le-a urmărit pe parcursul anului. 

{1} Set Competențe / Remote Work: 

  • Inventivitate (capacitate de a găsi resurse, informatii, idei) 
  • Autoeficacitate (autocontrol, motivație, încredere în sine, disciplină)
  • Adaptabilitate și Flexibilitate 
  • Time Management 
  • Gândire critică 
  • Capacitate de luare a deciziilor


În toată această perioadă, echipa a fost turata la maxim. Efortul din spatele atingerii obiectivelor a fost foarte mare, coroborat și cu efortul individual de adaptare și gestionare a noului context. 

Managerul a decis să evalueze performanța oamenilor nu doar în baza rezultatelor obținute, ci și prin prisma efortului depus. Faptul că a ținut aproape cu fiecare din ei pe parcursul acestei perioade îi permite să aibă o bună apreciere a efortului depus de fiecare.

La final de an, oamenii știu că performanța lor va fi evaluată prin prisma rezultatelor obținute, a efortului depus în atingerea lor și, în plus, a competențelor (mai sus numite) ce au fost cultivate pe parcursul acestei perioade. 

Cu toate că viitorul se arată încă incert, clarificarea si agrearea obiectivelor de învățare și a planurilor de dezvoltare va ramane un punct important de discuției cu fiecare om. 

Recomandare: 

Investiția în oameni are cel mai bun randament. Când oamenii știu că ești acolo pentru ei, se vor motiva să performeze și vor persevera în ciuda obstacolelor care vor apărea pe parcurs.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.