1 min de citit

Una dintre nevoile psihologice de bază ale omului este ‘nevoia de recunoaștere’

Psihologul Eric Berne introduce termenul de ‘stroke’ prin care înțelege „orice act care implică recunoaşterea celuilalt”

La modul ideal, toți ne dorim să avem parte doar de stroke pozitiv (o mângâiere, o apreciere, un semn de prietenie), însă e imposibil să evitam să primim și stroke negativ (respingere, agresiune, negativism, etc). Cercetările însă au arătat că cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui om, nu este un stroke negativ, ci lipsa de stroke. Cum zice vorba din popor ‘rău cu rău, dar mai rău e fără rău’. Oricum e mai bine, decât să nu fii văzut. 

Adusă în context organizațional, nevoia de recunoaștere este la fel de prezentă și de necesară. Nevoia de stroke de la cei cu care interacționăm, formal sau informal, în mediul nostru de lucru e cu atât mai importantă cu cât jobul reprezintă mai mult de 50% din realitatea noastră cotidiană, fizică sau virtuală. Fiecare dintre noi (manager și angajat deopotrivă)  își dorește, chiar și atunci când nu o (poate) exprimă, validare și feedback de la cei din jur. 

Când nu te simți văzut, vei vrea să te protejezi de disconfortul sau de durerea indusă de lipsa de recunoaștere. Vei alege să nu îți mai pese. Te vei închide în tine și te vei detașa emoțional. 

Fiecare dintre noi dispune de energie discreționară pe care ar putea alege să o investească în activitatea să. Studiile arată că, atunci când energia discreționară este investita în job, productivitatea individuală crește și până la 125%. Practic, un om motivat livrează cât doi oameni și jumătate

Pentru a face însă această alegere, este nevoie să ne simțim văzuți. Adesea însă, calitatea și cantitatea de stroke pe care le primim nu sunt la nivelul a ceea ce am avea nevoie pentru a ne simți suficient de inspirați pentru a face acest lucru. Resurse importante de ingeniozitate și creativitate  rămân neinvestite, se risipesc. 

Ca manager, cum te gândești că ai putea performa cu o echipă de oameni care nu (mai) e dispusă să investească mai mult decât minimul necesar? 

Care ar fi investiția pe care ai fi TU dispus să o faci pentru a te asigura că echipa ta este implicată și își asumă să performeze peste ceea ce se cere sau chiar fară să i se ceară? 

Și dacă aceasta investiție ar fi despre timp de calitate petrecut alături de oamenii tai? 

      Ascultă __ pentru a le arăta că îți pasă

      Intreabă __ pentru a le înțelege perspectiva și a le intui potențialul 

      Vorbește __pentru a le oferi recunoaștere și a le ghida performanța. 

Oamenii au nevoie să simtă că sunt văzuți. Nu poți să le cumperi implicarea doar prin bonusuri sau alte beneficii. Cel mai necesar, semnificativ și sustenabil beneficiu de care au nevoie este un STROKE. 

Recomandare:

Atunci când îți faci timp să fii alături de oameni, să îi asculți și să le spui ce fac bine, ce și cum ar putea să facă și mai bine, ei vor simți încredere în valoarea muncii lor și recunoaștere pentru ceea ce sunt. Iar o echipă implicată, este o echipă care învață, inovează și performează.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.