1 min de citit

Avem în noi o nevoie, uneori acută, de a ține lucrurile sub control. 

Poate că la nivel rațional suntem conștienți că este un demers utopic, însă nu știm sau nu putem să renunțăm, ambiționați fiind de unele ‘succese’ aparente pe care le-am avut în diverse situații. 

Cum realitatea externă vă continua să rămână dincolo de controlul nostru, ceea ce putem și ar trebui să facem este să dobândim controlul asupra realității noastre interioare, asupra modului în care percepem și ne raportăm la situațiile și evenimentele prin care trecem.  

Acest demers necesită o stare de echilibru interior care îți permite să acționezi dintr-o zonă de energie pozitivă. Când ești ‘bine cu tine’ vezi lumea cu alți ochi și îți poți activa resursele creative - creativitatea, empatia, compasiunea, atunci când filtrezi experiențele prin care treci. 

Cum putem cultiva o stare echilibrată (în plan mental și emoțional)? 

PREZENT 

Paradigma de gândire “O să fiu fericit atunci când …” este o capcană. Privește retrospectiv la câteva situații în care ai gândit așa. Câtă fericire ai acumulat până acum, că rezultat a acestor reușite? Viața este că un dans și e nevoie să fii atent la fiecare pas. 

CUM? Trăiește ‘aici și acum’ - alege să vezi ce e ok în viață ta acum. Te provoc că timp de 21 de zile să notezi zilnic câte 5 lucruri din viață ta pentru care ești recunoscător. E o listă deschisă, care te ancorează în prezent.  

PRIORITAR 

Energia nostra nu este infinită. Obiectivele se modifică continuu și nu e realist să ne așteptam să fim la fel de diligenți și să putem da 100% pe toate planurile vieții nostre. Acceptarea acestei realități poate ușura presiunea pe care o punem pe noi (sau exigența cu care ne evaluăm).  

CUM? Ia-ți timp să  îți clarifici prioritățile pentru a alege unde să  îți canalizezi energia.  Odată setată intenția, nu te lasă ‘furat’ de alte chestiuni ce  îți apar în cale, distrăgându-ți atenția și risipindu-ți energia. 

PERSONAL

 Atunci când ne implicam într-o activitate care ne place sau la care ne pricepem, vom avea mai multa energie și stima de sine. Orice succes ne întăreste sentimentul propriei valori și ne ajuta să (re)devenim încrezători în potențialul nostru.

CUM? Fă-ți timp pentru tine. Stabilește, cu intenție, ce vrei să faci pentru starea ta de bine: sport, lectură, activități artistice, voluntariat, etc. 


Realitatea lumii în care trăim impune necesitatea de a ne antrena în mod activ capacitatea de a răspunde într-un mod flexibil la evenimentele din jurul nostru. 

Nu vom putea obține echilibru în fiecare secundă a fiecărei zile, însă atunci când facem un pas înapoi și ne uităm per ansamblu, este un obiectiv realizabil. 

Uneori, alegerea de a renunța la control (acceptând că zilele nu o să se desfășoare exact așa cum ne-am dori), ne poate face să ne simțim mai mult în control. 

Adesea, a fi în echilibru înseamnă a putea gestiona flexibil obiectivele, mai degrabă decât a te fixa pe a găsi echilibrul optim.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.